Bedrijfsvoering

Wat hebben we daarvoor gedaan? Thema Toekomstbestendige organisatie

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

We willen een maatschappelijk verantwoorde bedrijfsvoering realiseren bij onze inkoop, in onze werkomgeving en met het gemeentelijk vastgoed. Waarbij het gemeentelijk vastgoed ook optimaal moet aansluiten bij wat er zowel nu als in de toekomst op maatschappelijk gebied nodig is voor de stad.

1.

Maatschappelijk verantwoorde inkoop
Met maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) houdt de gemeente bij haar inkoop meer rekening met de effecten op het milieu en het sociale en economische vlak. Het gaat om thema’s als circulaire economie, schone energie, social return en tegen gaan van klimaatverandering. De gemeente heeft hiervoor het Manifest MVI ondertekend. In het eerste kwartaal van 2020 is het Actieplan MVI gereed met daarin concrete voorstellen over hoe we met inkoop werk gaan maken van de voornoemde thema’s.

Het actieplan en manifest MVI zijn in 2020 ondertekend. Het actieplan 'Nieuwegein & inkoop' is vervolgens uitgerold in de organisatie. Het is in 2020 gelukt om het categorieplan Flexibele arbeid vast te stellen. Het is nog niet gelukt om de andere categorieplannen uit te werken. Dit had te maken met de prioriteiten die afdelingen moesten stellen aan de opgaven in de stad.

2.

Een duurzame èn aangename werkomgeving
De werkplek is schoon en opgeruimd en we maken gebruik van duurzame fair trade catering. Verspilling gaan we zoveel mogelijk tegen. Daarom implementeren we in 2020 maatregelen voor het verder scheiden en recyclen van afval en wordt de aanbesteding voor de duurzame koffie en andere warme dranken geïmplementeerd. Voor het wagenparkbeheer wordt ingezet op de uitbreiding van het aantal elektrische voertuigen en ook in het materieel wordt de omslag gemaakt van brandstof naar elektrisch.

3.

Maatschappelijk vastgoed
We willen een visie op het maatschappelijk vastgoed in 2020 door de raad laten vaststellen. In de tussentijd werken we aan projecten, zoals de verbouwing van het Atrium van het stadhuis en afhankelijk van besluitvorming door de raad aan de nieuwbouw van het sportpark Rijnhuizen-Parkhout-Zandveld. Bij het Atriumproject gaat het om de ruimtelijke vertaling van de gezamenlijk vormgegeven programma’s van de maatschappelijk partners in het Stadshuis, waarvoor een omvangrijke aanpassing van het gebouw en de inrichting nodig is.

Het bestaande vastgoed willen we in twee delen verduurzamen. We gaan in 2020 en 2021 door met het vervangen van alle binnenverlichting in gemeentelijke gebouwen door energiezuinige led-verlichting. Daarnaast zetten we in op het verder verduurzamen van het vastgoed tot energieneutrale gebouwen (cf. de routekaart Energieneutraal Nieuwegein 2030). Dit betekent dat we werken aan duurzame meerjaren onderhoudsplannen (DMJOP’s) en bij alle nieuwbouwprojecten wordt al uitgegaan van energieneutrale (en gasloze) gebouwen.

De ontwikkeling van een visie op maatschappelijk vastgoed is vertraagd, maar kan naar verwachting in 2021 wel vastgesteld worden. Waarbij we de verbinding kunnen leggen met de herijking van de strategische visie op onderwijs- en sporthuisvesting die ook in 2021 zal plaatsvinden.

De implementatie van de led-verlichting (deel 1) is in 2020 voor het grootste deel (ca. 85%) uitgevoerd. Het resterende deel waarvoor met gebruikers (onderwijs) en huurders (kinderopvang, musea e.d.) nog afspraken over extra verduurzaming gemaakt moeten worden, is door corona vertraagd.

Het onderzoek naar verdere verduurzaming van het bestaande vastgoed (deel 2) is in 2020 gestart. Het gaat daarbij om het vastgoed waarin geen onderwijs is gehuisvest. De verduurzaming van het eigen onderwijs vastgoed zal onderdeel uitmaken van het brede onderzoek naar vernieuwing/ transformatie van onderwijshuisvesting in Nieuwegein.

4.

Aanpassingen werkomgeving als gevolg van corona-maatregelen waardoor veiligheid voorop komt te staan.

Vanwege de corona-maatregelen is de werkomgeving van de medewerkers aangepast. Enerzijds is het thuiswerken versneld en groots doorgevoerd. Waarbij aandacht uitging naar sociale en technische aspecten. Het kantoor is ingericht op de 1,5 meter regels, de buitenlocaties zijn heringericht en vergaderingen van de raad zijn digitaal en fysiek mogelijk gemaakt onder corona.

Deze pagina is gebouwd op 06/08/2021 08:17:54 met de export van 06/08/2021 08:01:40