Versterking eigen kracht, Ondersteuning en Bescherming

Wat hebben we daarvoor gedaan? Thema Versterking eigen kracht

Doel 1: Inwoners hebben grip op hun leven
Doel 2: Inwoners zetten zich in voor elkaar
Doel 3: Weg vinden naar informatie, ondersteuning en hulp
Doel 4: Inwoners met een beperking doen meer mee

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1.

We ronden de inhoudelijke verkenning naar de reikwijdte van het gezamenlijk getransformeerd en integraal werken in de wijk af voor de domeinen: Wmo, Jeugd, gezondheid en participatie. Deze verkenning moet antwoord geven op vragen wie zijn onze belangrijkste partners (ketenpartners), wie doet wat, wat is zichtbaar in de wijk, hoe willen we samenwerken en wat mag het kosten? Daarnaast wordt in de verkenning duidelijk of onze belangrijkste partners naast de inhoudelijke samenwerking, bereid zijn te investeren door bijvoorbeeld m2, kennis en personeel beschikbaar te stellen. Dit resulteert in een uitgewerkt plan van aanpak om getransformeerd en integraal wijkgericht werken in te voeren en te borgen. In het plan van aanpak worden mijlpalen beschreven om voortgang te kunnen monitoren.

Na inhoudelijke verkenning, vastgelegd in de notitie 'Plan van aanpak getransformeerd en integraal wijkgericht werken', zijn we gestart met samenwerken in de wijk Jutphaas-Wijkersloot (vanuit het nieuwe gezondheidshuis). Daarnaast wordt een overleg gestart met de meest betrokken organisaties om samenwerking in de praktijk vorm te geven.

2.

De borging van Krachtwerk bij Geynwijs. Gezamenlijk met Impuls (implementatiepartner Krachtwerk) zorgen we ervoor dat de professionals krachtgericht werken. Gezamenlijk bekijken we hoe dat in de praktijk loopt en of daar bijsturing of extra ondersteuning bij nodig is.

Gerealiseerd.

3.

Wij gaan met onze belangrijkste partners in gesprek om hen bewust te maken van de uitgangspunten van Krachtwerk en de mogelijkheden in beeld te brengen in de mate waarin de implementatie van Krachtwerk mogelijk is. Wij denken hierbij aan de partners waarmee we samenwerken in het vrij toegankelijke gebied, welzijn, gezondheid en de belangrijkste zorgaanbieders.

De corona-maatregelen leveren beperkingen op bij het oppakken van deze activiteit. Het digitaal opstarten van een dergelijke samenwerking is onwenselijk.
Zodra de beperkingen worden opgeheven, pakken we dit op.

4.

Het toepassen van Krachtwerk wordt vanaf 2020 ook meegenomen in de inkoopstrategie.

Gerealiseerd.

5.

We doen onderzoek voor welke partners aanvullende methodieken zoals Mobility Mentoring, micronetwerken of Computer telephony integration (CTI) nodig zijn om inwoners goed te kunnen ondersteunen.

Dit maakt onderdeel uit van het traject Krachtwerk en dus geldt hetzelfde als bij activiteit 3 is toegelicht.

6.

Uitwerken, invoeren en implementeren, evalueren meerjarenprogramma welzijn inclusief positie buurtpleinen.

De Meerjarenopgave Welzijn 2021-2024 is in 2020 uitgewerkt en vastgesteld.

7.

Experiment integraal persoonsgebonden zorg en integrale zorgarrangementen.

Afhankelijk van de heroriëntatie op de uitvoering van de Transformatieagenda als gevolg van de financiële opgave Sociaal Domein en overleg met het ministerie over het verloop van het project Integraal Persoonsgebonden Budget (Ipgb), wordt de planning mogelijk bijgesteld. In het eerste kwartaal van 2021 verwachten wij meer duidelijkheid van het ministerie te krijgen.

8.

Versterken in verder invoeren en doorontwikkelen WIZ-portaal.

Dit proces is nog gaande, waarbij kostenoverwegingen en de bescherming vanuit de AVG leiden tot vertraging ten opzichte van de oorspronkelijke planning van deze activiteit.

9.

Doorontwikkeling inrichting Geynwijs (organisatie, gespreksvoering, werkwijze, financiering).

10.

Doorontwikkeling vrij toegankelijke voorzieningen voor inwoners voor lichte ondersteuningsvragen.

In 2020 zijn stappen gezet om het Algemeen Maatschappelijk Werk tot een voorliggende voorziening te maken. Daarnaast is vooruitgang geboekt in het werken aan inclusie via onder andere het realiseren van recreatieve dagbesteding en het versterken van vrijwillige inzet via Handje Helpen, het Vrijwilligershuis en de Algemene Hulpdienst Nieuwegein.

11.

Doorontwikkeling van lichte en eenvoudige (niet bureaucratische) benadering bij lichte tot zware enkelvoudige vragen voor maatwerkvoorzieningen.

Door voorzieningen als maatschappelijk werk en recreatieve activering van maatwerk (op indicatie) als algemene voorziening (indicatie vrij) in te zetten ontstaat minder regeldruk. Voor andere voorzieningen waarbij overduidelijk is welke vorm van maatwerk nodig is wordt met een verkorte route de indicatie afgegeven, bijvoorbeeld als een bevoegd professional in de wijk intredende dementie heeft vastgesteld en er een dementiecoach nodig is. In 2020 is hier verder invulling aan gegeven en onder andere uitgewerkt in de Meerjarenopgave Welzijn.

12.

Uitwerking van de ‘flexibele’ benadering bij inwoners waarbij de kwetsbaarheid naar aard van moment tot moment kan verschillen, door de inzet van onder andere micronetwerken.

Hier zijn we in 2020 niet aan toegekomen, onder andere in verband met andere prioriteiten als gevolg van het coronavirus. We nemen dit op in het programma Wonen en Zorg (Woonwijs).

13.

We ronden het Europese subsidieproject CoSie (programma Horizon 2020; samen met Hogeschool Utrecht, gemeente Houten en buitenlandse partners) af. Dit project draait in 2019 en helpt om samen met bewoners in co-creatie problemen aan te pakken.

De afronding in 2020 is door de corona-maatregelen vertraagd. We hebben op alternatieve manieren de betrokkenheid bij dit project goed weten te houden. De Europese Commissie heeft een half jaar uitstel gegeven. In 2021 vinden nog afrondende activiteiten van het Europese consortium plaats.

Deze pagina is gebouwd op 06/08/2021 08:17:54 met de export van 06/08/2021 08:01:40