Versterking eigen kracht, Ondersteuning en Bescherming

Wat hebben we daarvoor gedaan? Thema Ondersteuning

Doel 1: Mantelzorgers kunnen hun taak aan
Doel 2: Ondersteuning om zelfstandig positie te verwerven

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1.

Het plan van aanpak voor het respijthuis is gereed, definitieve afspraken met partijen worden vastgelegd en de locatie is bekend.

Het plan van aanpak is vergevorderd. Er zijn diverse financierings- en investeringsvormen en locaties onderzocht. De financiering van een logeerhuis is extra van belang vanwege de financiële opgave in het Sociaal Domein. In 2021 wordt er definitief besloten of het haalbaar is een respijthuis in Nieuwegein te realiseren.

2.

De wettelijke verplichting met betrekking tot garantiebanen in de gemeentelijke organisatie pakken we op.

Zie het programma Bedrijfsvoering.

3.

Inwoners die extra hulp nodig hebben bij vinden en behouden van werk, ondersteunen we integraal in het lokale werkteam van Geynwijs. WIL is hierbij de belangrijkste partner. Focus is de integrale ondersteuning naar werk en arbeidsmatige activering voor alle inwoners met en zonder uitkering, in samenhang met ondersteuning op andere leefgebieden.

  • Het werkteam is in 2020 voltallig van start gegaan als onderdeel van Geynwijs. We stemmen ondersteuning vanuit verschillende leefgebieden steeds beter op elkaar af, onder andere in samenwerking met de wijkteams van Geynwijs.
  • Als gevolg van de corona-crisis waren er minder mogelijkheden voor werkleertrajecten. In het werkteam zijn trajecten in maatwerk voortgezet binnen de mogelijkheden. Daarnaast hebben we vanuit het Werkteam ingezet op de Tozo-regeling en het matchingsteam (zie hieronder).
  • WIL heeft de landelijke Tozo-regeling uitgevoerd. Deze regeling houdt in dat ZZP’ers, die door corona hun baan kwijt zijn, onder voorwaarden (andere voorwaarden dan de reguliere bijstandsuitkering) een uitkering voor levensonderhoud  kunnen aanvragen. In 2020 waren er 3 Tozo-regelingen, elk met andere voorwaarden.
  • WIL is in 2020 van start gegaan met het Matchingsteam. Dit regionaal opererende  team zorgt ervoor dat mensen die (mede door corona) hun baan/inkomen kwijt raken, zo snel mogelijk teruggeleid worden naar werk. Op deze manier blijft het beroep op voorzieningen als de bijstand en minimaregelingen hopelijk beperkt.

4.

De ontwikkeling naar een meer lokale, ontschotte ondersteuning van inwoners naar werk heeft consequenties voor de organisatie, opdracht en financiering van WIL. Dit monitoren we in het jaar 2020 samen met de Lekstroomgemeenten en WIL. Daarna maken we de balans op van dit gezamenlijke ontwikkelproces, en geven we het nieuwe opdrachtgeverschap aan WIL vorm (WIL 3.0).

We hebben gewerkt aan de innovatieagenda WIL-gemeenten, zoals het ontwikkelen van het werkteam in samenwerking met WIL en Geynwijs, integrale ondersteuning van inwoners en verbetering van de informatievoorziening.
Als gevolg van corona heeft de innovatie-agenda vertraging opgelopen. Daarom verplaatsen we de evaluatie van de innovatieagenda naar 2021.

Deze pagina is gebouwd op 06/08/2021 08:17:54 met de export van 06/08/2021 08:01:40