Versterking eigen kracht, Ondersteuning en Bescherming

Wat hebben we daarvoor gedaan? Thema Transformatieagenda

Thema Transformatieagenda Integrale aanpak vanuit alle programma's

Doel 1: Inwoners hebben grip op hun leven
Doel 2: Inwoners zetten zich in voor elkaar
Doel 3: Weg vinden naar informatie, ondersteuning en hulp
Doel 4: Inwoners met een beperking doen meer mee
Doel 5: Inwoners met bijstandsuitkering vinden betaald/onbetaald werk
Doel 6: Jeugd grijpt kansen om zelfstandig positie te verwerven

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

1.

Vanuit de Transformatieagenda continueren we in 2020 de integrale aanpak vanuit alle programma’s met de volgende opgaven:

In 2020 hebben wij uitvoering gegeven aan de opgaven die benoemd zijn in de Transformatieagenda. Wij hebben vanwege de financiële opgave in het Sociaal Domein echter ook de keuze moeten maken om enkele zaken versneld te borgen of de uitvoering uit te stellen. Ook hebben corona-maatregelen invloed gehad op enkele onderdelen.

1a.

voldoende woningen voor uitstroom (scheiden van wonen en zorg);

Door de oplevering van de Meander en het Inn Between concept hebben we ruimschoots voldaan aan de afspraken voor uitstroom.

1b.

een aanpak voor integratie en acceptatie in de wijk;

Voor dit onderwerp hebben we samen met de gemeenten IJsselstein en Lopik een ZonMW subsidie gekregen.
Het 4e kwartaal van 2020 zijn we gestart met de voorbereidingen van het versterken van het netwerk van inwoners met een GGZ achtergrond, waarin we ook de verbinding met de wijk maken.

1c.

het structureel inbedden van het outreachteam als onderdeel van Geynwijs;

Het outreachteam is inmiddels geborgd en onderdeel van afdeling Geynwijs.

1d.

voldoende behandeling en begeleiding dichtbij en laagdrempelig in samenspel van Geynwijs met GGZ in de wijkteams;

We hebben de contacten tussen Geynwijs en het gebiedsteam GGZ versterkt. Het Outreachteam maakt bij complexe casuïstiek gebruik van consultatie door het gebiedsteam GGZ. Ook wordt zo nodig gebruik gemaakt van Bemoeizorg op indicatie van het Meld – en Adviespunt Bezorgd (GGDrU) welke wordt uitgevoerd door het gebiedsteam GGZ.
Vanaf december 2020 is de pilot gebiedsgericht integraal werken GGZ gestart. Met als doel om een betere samenwerking in de wijk te krijgen tussen (in)formele partners.

1e.

een activering richting (on) betaald werk;

Binnen de mogelijkheden van de corona-maatregelen heeft het werkteam inwoners ondersteund bij het vinden van betaald en onbetaald werk, en professionals op andere leefdomeinen ingeschakeld als dat nodig was.

1f.

voldoende mogelijkheden voor ontmoeting, maatjes en informele ondersteuning;

Door corona is het aantal inwoners die meedoen aan activiteiten beperkt gebleven. Wel zijn er veel alternatieven ontstaan zoals wandelgroepen en belcirkels. Ook zijn de deelnemers van activiteiten regelmatig telefonisch benaderd om te polsen hoe het gaat. Voor de kwetsbaren vinden de activiteiten, met inachtneming van de corona-maatregelen, weer plaats.

1g.

aanpak van schuldenproblematiek.

Er is in 2020 meer ingezet op vroegsignalering en preventie. Vroegsignalering door te kijken naar achterstanden op vaste lasten maar ook door partners in de stad beter te informeren over vroegsignalering en doorverwijzingen. Preventie door onder andere de inzet van de Geldwijzer Bijna 18.

Deze pagina is gebouwd op 06/08/2021 08:17:54 met de export van 06/08/2021 08:01:40