Wonen en economie

Wat hebben we daarvoor gedaan? Thema wonen

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Duurzaamheidsprofiel

1.

We stimuleren, ondersteunen en communiceren over initiatieven van inwoners op gebied van verduurzaming en klimaatadaptatie.

Er is een subsidieregeling/matchingsfonds Duurzaam Nieuwegein ontwikkeld.  In 2020 zijn diverse resultaten geboekt voor de volgende drie subsidieonderdelen:
- groene daken: 50 aanvragen behandeld, +/- 1000 vierkante meter groen dak erbij gekomen, d.w.z. ongeveer 30.000 liter extra waterberging erbij
- verduurzaming woningen: minimaal 20 inwoners gestimuleerd tot het nemen van isolatiemaatregelen in hun woning.
- duurzame initiatieven: 4 nieuwe initiatieven ondersteund.
Daarnaast zijn initiatieven ondersteunt via het vernieuwde online Duurzaamheidsloket.

2.

In 2020 is het Matchingsfonds beschikbaar voor inwoners ter financiële ondersteuning voor duurzaamheids-initiatieven.

3

We rollen het opgezette duurzaamheidsloket in 2020 verder uit. Met dit loket worden beschikbare financieringsvormen, waaronder onze eigen verzilver- en duurzaamheidsleningen en Rijksubsidieregelingen, onder de aandacht van de inwoners gebracht en wordt op basis van de situatie van de vragensteller een maatwerkadvies gegeven.

Er is een samenwerking aangegaan met het informatieloket City. Momenteel is het fysieke loket nog in aanbouw. Verwacht wordt begin 2021 klaar te zijn. Daarnaast is het digitale loket volledig bijgewerkt en zijn er stappen gezet naar de ontwikkeling van een compleet nieuwe website die klantvriendelijker is voor de inwoner.

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Routekaart Energieneutraal Nieuwegein

1.

In U16 regioverband stellen we een gezamenlijke concept Regionale Energiestrategie (RES) op. Deze strategie dient als regiobod aan het Rijk ter invulling van de afspraken van het Klimaatakkoord. Het Rijk verwacht van alle regio's een bod in 2020.

De gemeenteraad heeft ingestemd met het regionale concept bod van 1,8 TWh (terrawattuur), de daarbij behorende randvoorwaarden richting het Rijk en disclaimer (raadsvoorstel 2020-156).

2.

We stellen een Transitievisie Warmte op. Hierin staat wanneer welke wijk van het aardgas afgaat en overgaat naar duurzame warmtebronnen en welke duurzame warmtealternatieven daarbij mogelijk zijn.

Met de resultaten van een online enquête worden de wijkuitvoeringsplannen opgezet in samenspraak met stakeholders. Besluitvorming over de transitievisie warmte staat gepland voor 1e helft 2021.

3.

In samenwerking met de Provincie Utrecht en de gemeente Utrecht ondersteunen we het consortium Warmtebron Utrecht (waarin o.a. Eneco de exploitant van het stadsverwarmingsnetwerk Utrecht/Nieuwegein) bij de onderzoeken voor aardwarmtewinning t.b.v. het stadsverwarmingsnet.

Warmtebron heeft haar haalbaarheids-onderzoek gepresenteerd en toegelicht aan geïnteresseerden via online bijeenkomsten tijdens de Nieuwegeinse Warmte Weken in sept./okt. 2020. Tevens is het onderwerp toegelicht en  besproken tijdens avonden voor de raad.

4.

We continueren de samenwerking met Energie-N bij het collectief uitvoeren van energiebesparende maatregelen (zoals kruipruimte isolatie) in buurtacties.

Vanwege corona is de aanpak aangepast van fysieke naar online bijeenkomsten. Het Rijk heeft de looptijd RRE-regeling verlengd tot einde Q1 2021.

5.

De collectieve buurtgerichte aanpak met inkoopactie door de energie-ambassadeurs van Energie-N integreren we in Betere Buurten.

Deze Collectieve inkoopactie voor kruipruimte-vloer-isolatie is aangeboden aan heel Nieuwegein.

6.

We helpen inwoners aan kennis over maatregelen en financieringsmogelijkheden om hun huis energiezuiniger te krijgen onder andere door verbetering van ons digitale energieloket www.JouwHuisSlimmer.nl,  

Het digitale energieloket (i.s.m. regiogemeenten jaren geleden opgezet) is in 2020 vernieuwd. Daarnaast zijn inwoners geïnformeerd via ons duurzaamheidsloket en via bijeenkomsten van de RRE-aanpak
(zie hierboven bij punt 4).

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Klimaatadaptatie

1.

In 2020 geven we uitvoering aan het uitvoeringsprogramma klimaatadaptatie 2019-2022. We willen hiermee voorkomen dat stadshitte, wateroverlast, droogte en onvoldoende waterveiligheid leiden tot hinder, schade en overlast.

Richtlijnen voor hittestress zijn opgesteld, er is een inspiratiesessie met de woningcorporaties gehouden, het Netwerk Klimaatbestendig Nieuwegein is online gegaan en het consortium voor het TKI-project (Topconsortium voor Kennis en Innovatie) voor circulair water in City-West is gestart.   

2.

In 2020 wordt een subsidieregeling voor groene daken, gevels en schoolpleinen opgesteld.

Het subsidieplafond is in zijn geheel opgebruikt en in totaal is 1.000 m2 groen dak gerealiseerd. Het vergroenen van gevels en schoolpleinen is projectmatig opgepakt.

3.

In 2020 wordt door het regionale samenwerkingsverband een Regionale Adaptatiestrategie opgesteld.

Op 20 januari 2020 is de Regionale Adaptatiestrategie (RAS) aan de raad toegezonden en in de regio vastgesteld.

Grondstoffeninzamelplan
  zie programma Fysieke Leefomgeving thema Leefomgeving onder doel 2 bij Afval.

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Duurzame mobiliteit

We faciliteren parkeerplaatsen bij openbare oplaadpalen voor elektrische voertuigen, die marktpartijen plaatsen op verzoek van inwoners.

In 2020 zijn 35 oplaadpalen (70 aansluitingen) geplaatst.

zie verder programma Fysieke Leefomgeving thema Leefomgeving onder doel 2 bij Verkeer en vervoer.

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Natuurkwartier

In 2020 werken wij aan de voorbereiding voor de bouw van een nieuw multifunctioneel Milieu Educatie Centrum en een nieuwe geitenstal als uitwerking van het raadsbesluit (2019-202).

In 2020 zijn deze plannen verder uitgewerkt in een ruimtelijk en technisch Programma van Eisen. Er is voor de nieuwbouw van het MEC-gebouw een architectenbureau geselecteerd voor een haalbaarheidsonderzoek en uitwerking van een schetsontwerp. Het streven is om het raadsvoorstel in het tweede kwartaal van 2021 in de raad te bespreken.

Voor de geitenstal heeft er een marktconsultatie plaatsgevonden en selectie van een drietal marktpartijen die een geitenstal kunnen bouwen. De aanbesteding vindt in het eerste kwartaal 2021 plaats.

Deze pagina is gebouwd op 06/08/2021 08:17:54 met de export van 06/08/2021 08:01:40