Versterking eigen kracht, Ondersteuning en Bescherming

Wat hebben we bereikt

Overzicht resultaat in stoplichtkleuren Programma 5.

In bovenstaande grafiek wordt de verdeling weergegeven t.a.v.de verantwoorde resultaten van de activiteiten. De verdeling is deze grafiek is als volgt:
   6; Rood: doelstelling niet behaald/activiteit niet uitgevoerd
   37; Groen: doelstelling behaald/activiteit uitgevoerd
   16; Geel: doelstelling deels behaald/ loopt/activiteit is in uitvoering
   1;  Blauw: Extra inzet/nieuwe ontwikkeling/niet voorziene activiteit, wel uitgevoerd of gestart

Een terugblik op het bijzondere jaar 2020 laat zien dat we binnen het sociaal domein veel hebben opgepakt. De Meerjarenopgave Welzijn 2021-2024 vormt het kader voor het welzijnswerk in Nieuwegein. Er zijn stappen gezet om het Algemeen Maatschappelijk Werk tot een voorliggende voorziening te maken. Daarnaast is vooruitgang geboekt in het werken aan inclusie via onder andere het realiseren van recreatieve dagbesteding en het versterken van vrijwillige inzet via Handje Helpen, het Vrijwilligershuis en de Algemene Hulpdienst Nieuwegein. Samen met de Lekstroomgemeenten hebben we een Plan van Aanpak (PvA) opgesteld om per 2024 tot een vernieuwde invulling van het Wmo-vervoer te komen. Met de uitvoering van het PvA is gestart. De integrale aanpak van Laaggeletterdheid heeft een impuls gekregen, ook omdat de raad extra middelen beschikbaar heeft gesteld. We hebben geen achterstand meer met de invulling van onze taakstelling van te huisvesten statushouders. We hebben ingezet op de doorontwikkeling van ondersteuning van inwoners bij armoede- en schuldenproblematiek. Ook zijn hebben we voorbereidingen getroffen op de wijziging van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (1 januari 2021). Met diverse activiteiten is ingezet op van jongeren, bijvoorbeeld met de organisatie van de Week van de Opvoeding, de trajecten in het kader van VoorZorg, het verder vormgeven aan het Onderwijskansenbeleid, ondersteuning vanuit het Jongerenloket en het Geina Zomerprogramma. Omdat de groep van mensen met dementie groeit, hebben we in 2020 voorbereidingen getroffen om de gemeente meer dementievriendelijk te maken. De komende jaren vraagt dit nog flinke aandacht.

Belangrijke oorzaak voor de gele en rode activiteiten ligt in corona. Door de corona-maatregelen hebben we vooral in dit programma sterk de zeilen moeten bijzetten. Dat was niet alleen omdat overleggen en bijeenkomsten fysiek geen doorgang konden vinden, maar ook doordat de pandemie en de gevolgen daarvan op onze inwoners vroeg om een passende aandacht. Ondersteuning kreeg niet alleen een andere vorm maar soms ook een andere inhoud waarmee we samen met onze aanbieders gedwongen (positieve) ervaringen hebben opgedaan met andere vormen van hulp. Thuisonderwijs vroeg snel extra aandacht voor kinderen in een kwetsbare positie in de samenwerking tussen gemeente, scholen en kinderopvang. Eenzaamheid, werkeloosheid en gespannen thuissituaties vroegen meer aandacht dan voor corona. We hebben hierdoor soms voorgenomen activiteiten minder prioriteit gegeven ten gunste van het zo gezond mogelijk houden van de inwoners van de gemeente tijdens deze pandemie. en de maatregelen die sterk van invloed waren op de mogelijkheden van adequate ondersteuning. De corona-maatregelen waren sterk van invloed op de mogelijkheden van adequate ondersteuning aan onze inwoners. We zien daarbij wel dat de urgentie van de problematiek de samenwerking tussen diverse partijen bevorderde.

De derde fase van de Transformatieagenda is door de raad medio 2019 vastgesteld. Deze laatste fase loopt door tot en met 2021. In deze fase komt het er op neer dat we daadwerkelijk getransformeerd gaan werken door  op alle onderdelen de brug te slaan (jeugd gezondheid,  participatie, inkomen en Wmo). We maken in 2021 vervolgens de balans op van onze inspanningen in de achterliggende jaren. Op basis van de resultaten borgen we de activiteiten die een concrete bijdragen leveren aan de aan de doelstellingen van het programma Versterking Eigen Kracht, Ondersteuning & Bescherming.

In 2020 is weer volop ingezet op het uitvoeren van de diverse programma’s van de Transformatieagenda. Hiermee versterkten we de aanpak van integrale toegang dichtbij, integrale ondersteuning en preventie en (vroeg)signalering en versterken van gemeenschappen. Wij hebben echter ook keuzes moeten maken over de projecten die we uitvoeren, hierover bent u in aanloop naar de begroting 2021 geïnformeerd. Wij hebben ingezet op een mix van versnelling, aanscherping en vertragen. Dit betekent dat wij hebben besloten positieve gezondheid en buurtkracht versneld te borgen in 2020 en dit loopt door in 2021, en uiteindelijk zijn in 2020 ook een klein aantal projecten niet opgestart.

In lijn met het landelijke beeld waren de uitgaven in het Sociaal Domein in 2020 groter dan we hebben begroot. Dit komt voornamelijk door hogere uitgaven voor Jeugdhulp en de Wmo. Het geeft ons des te meer reden om volop in te zetten op het getransformeerd werken. Tevens zijn er werkgroepen op de thema’s Wmo en jeugd aan de slag gegaan om de uitgaven op deze terreinen te analyseren en maatregelen te treffen. Het ligt in de lijn der verwachting dat er mede op basis van de uitkomsten van deze werkgroepen, uiteindelijke flinke keuzes nodig zijn die mogelijk van invloed zijn op het niveau van de dienstverlening. Dit zal ook sterk afhangen van de mate waarin een nieuw kabinet in 2021 inspeelt op het landelijke beeld van gemeenten die mede als gevolg van de almaar stijgende kosten binnen het Sociaal Domein, het financieel gezien zwaar hebben.

Deze pagina is gebouwd op 06/08/2021 08:17:54 met de export van 06/08/2021 08:01:40