Vrije Tijd

Wat hebben we daarvoor gedaan? Thema Vrije tijd?

Thema Vrije tijd Doel 1: Inwoners hebben de ruimte om in hun vrije tijd zelf en met anderen actief te zijn en initiatieven te nemen.

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Cultuur

1.

Inwoners kunnen gebruik maken van subsidies voor amateurkunst en maatschappelijke initiatieven (Geins Geluk). Zo versterken we contacten tussen inwoners, maar proberen we ook inwoners te bereiken die minder snel meedoen.

Door de coronamaatregelen waren er geen subsidieaanvragen voor cultuuractiviteiten en minder maatschappelijke initiatieven (Geins Geluk) in 2020. Datzelfde geldt voor subsidieaanvragen amateurkunst. Al geplande activiteiten zoals de herdenkingsconcerten van het NAS en Rijnhuizen Buitengewoon vervielen. Andere activiteiten zoals het Zomerfestival op het Fort gingen in sterk aangepaste vorm door (540 bezoekers). In totaal zijn 23 maatschappelijke initiatieven (Geins Geluk) toegekend.

2.

We ondersteunen diverse community-art initiatieven in de Betere Buurten, zoals kunst op de voetgangersbrug over de Graaf Florisweg, muurschilderingen en het beschilderen en verfraaien van containers en elektriciteitshuisjes. Zo werken we aan meer betrokkenheid en verbondenheid tussen inwoners en met de omgeving.

In verband met de corona maatregelen konden sommige community-art projecten geen doorgang vinden en schuiven door naar 2021.

3.

De bibliotheek is er voor alle inwoners van Nieuwegein. Zij heeft boeken, kranten en tijdschriften voor ontspanning, informatie en beeldvorming. De leeszaal van de bibliotheek is bij uitstek een plek om elkaar te ontmoeten. De bibliotheek organiseert daarnaast (gratis) activiteiten voor jong en oud; activiteiten gericht op ondersteuning, ontwikkeling, ter inspiratie of ter verrijking van het dagelijks leven. De gemeente is de belangrijkste financier van De Tweede Verdieping.

Fysieke ontmoeting was maar beperkt mogelijk in 2020. De Tweede Verdieping heeft haar dienstverlening succesvol aangepast om alsnog zoveel mogelijk inwoners te bedienen.

4.

In 2020 worden er twee popactiviteiten ondersteund, te weten Gluren bij de Buren en het Geinbeat festival. Voor beide activiteiten geldt dat wordt ingezet op het continueren en eventueel vergroten van de bezoekersaantallen en extra aandacht voor het werven en inzetten van leerlingen in het voortgezet onderwijs die een Maatschappelijke Stage (MaS) lopen bij de organisatie van het festival.

Er waren twee activiteiten gepland met een geschat bezoekersaantal van 3.000. Alleen Gluren bij de buren op 9 februari kon doorgaan. Hier zijn 1.969 bezoekers op af gekomen. Geinbeat werd geannuleerd.

5.

Evenementen hebben zowel een maatschappelijke, culturele als economische meerwaarde. Door een verbindende en coördinerende rol sturen wij daarom op een zo gevarieerd en aantrekkelijk mogelijk aanbod. Daarbij wordt gebruik gemaakt van contacten en samenwerking vanuit binnenstadsmanagement en stadsmarketing.

Vanwege de corona-maatregelen waren er in 2020 helaas beperkt mogelijkheden om (grootschalige) evenementen te organiseren. Wel vond in de zomermaanden een aantal kleinschalige straat- en buurtfeesten plaats. Fort Jutphaas vormde eind augustus het decor voor ‘zomer op het fort’, een corona-proof festival met muziek- en theatervoorstellingen. Het evenement was uitverkocht en werd door bezoekers hoog gewaardeerd.

6.

We brengen in beeld wat wel/niet goed gaat rondom evenementen en waar mogelijkheden liggen voor verbetering (waarbij we ook oog hebben voor afstemming en spreiding van evenementen over Nieuwegein). Hiervoor voeren we een onderzoek uit onder stakeholders (organisatoren, bezoekers etc.). Dit vormt de basis voor de herijking van het evenementenbeleid.

In het eerste kwartaal van dit jaar is door twee onderzoeken en een participatiesessie (evenementenplein) in beeld gebracht wat wel en niet goed gaat rondom evenementen in Nieuwegein en waar mogelijkheden liggen voor verbetering. Medio maart bent u geïnformeerd over de resultaten. In september hebben we u per brief geïnformeerd over de aangepaste planning voor herijking evenementenbeleid.

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Sporten en Bewegen

1.

Wij verlengen de subsidie voor de buurtsportcoaches, waarmee sport- en beweegactiviteiten voor senioren, jeugd en mensen met een beperking in ieder gebied in Nieuwegein zijn geborgd. Samengewerkt wordt met diverse partijen in Nieuwegein, zoals sportverenigingen, MOvactor, Geynwijs, kinderopvang en basisscholen. Inwoners en verenigingen kunnen voor een advies of met een idee terecht bij de buurtsportcoaches.

2.

We werken samen met het openbaar domein aan goede sport-, beweeg- en speelvoorzieningen in de wijk. Initiatieven uit de stad pakken we samen op. We sturen daar waar mogelijk aan op het beweegvriendelijker maken van de stad.

Dit is een doorgaand proces waarmee inmiddels mooie resultaten zijn bereikt. Er zijn onder andere trapveldjes gerealiseerd in diverse wijken en het discgolfparcours is opgeknapt en uitgebreid. In Park Oudegein is een Wielerbaan in ontwikkeling.

Wat wilden we daarvoor doen?

Wat hebben we daarvoor gedaan?

Nieuwegein 50 jaar

1.

Op 1 juli 2021 bestaat de gemeente Nieuwegein 50 jaar! In de Kadernota 2020 is reeds aangegeven dat we deze mijlpaal willen vieren, daarmee willen we:

  • de saamhorigheid van, de verbondenheid met en het gemeenschapsgevoel tussen de inwoners van Nieuwegein extra stimuleren;
  • de ontmoeting tussen bewoners en bezoekers bevorderen door (op informatieve wijze) gezamenlijk te genieten van georganiseerde gebeurtenissen met een hoge amusementswaarde;
  • de relatie bevorderen tussen de gemeente enerzijds en de bewoners anderzijds;
  • de (landelijke) naamsbekendheid en het imago van de Nieuwegeinse leefomgeving in de provincie extra promoten.

Om dit te realiseren willen we verschillende publieke en private, commerciële en niet-commerciële initiatieven, activiteiten en evenementen met een meerjarig effect (laten) organiseren, ondersteunen en promoten. Als gemeente willen we middelen beschikbaar stellen voor een bijdrage aan de activiteiten/evenementen, waaronder een feestweekend rond de datum van 1 juli 2021. Wij stellen voor hiervoor in totaal € 100.000 in het meerjarenperspectief op te nemen, verdeeld over de jaren 2020 en 2021. Daarnaast kan er door initiatiefnemers een beroep worden gedaan op bestaande subsidiemogelijkheden.
De regie over de viering van 50 jaar Nieuwegein willen we graag samen met de stad oppakken. Er wordt daarom naar gestreefd een stuurgroep op te richten, waarin een brede afspiegeling van de Nieuwegeinse samenleving zitting neemt. Een belangrijk deel van de voorbereiding van de viering zal in 2020 vorm moeten krijgen.

Rond 1 juli 2020, de 49ste verjaardag van Nieuwegein, hebben we bewoners uitgenodigd mee te denken over de invulling van het feestjaar. Daarop volgend zijn 63 gesprekken met enthousiaste bewoners en ondernemers uit de stad gevoerd. Die gesprekken hebben geleid tot verschillende initiatieven en verbindingen in de stad.
Naast de uitnodiging aan bewoners bent u ook uitgenodigd om mee te denken wat u zou willen doen. Daarvoor is een projectgroep binnen de raad gemaakt die momenteel ideeën uitwerkt.
Het gekozen logo is de basis geweest voor de website die we hebben gelanceerd in de zomer van 2020, waarop alle informatie over het 50-jarig bestaan te vinden is. De subsidieregeling is in het najaar van 2020 vastgesteld en opengesteld voor aanvragen.

Deze pagina is gebouwd op 06/08/2021 08:17:54 met de export van 06/08/2021 08:01:40