Leefomgeving en veiligheid

Wat hebben we bereikt?

Overzicht resultaat in stoplichtkleuren Programma 3.

In bovenstaande grafiek wordt de verdeling weergegeven t.a.v.de verantwoorde resultaten van de activiteiten. De verdeling is deze grafiek is als volgt:
   9; Rood: doelstelling niet behaald/activiteit niet uitgevoerd
   42; Groen: doelstelling behaald/activiteit uitgevoerd
   28; Geel: doelstelling deels behaald/ loopt/activiteit is in uitvoering
   2;  Blauw: Extra inzet/nieuwe ontwikkeling/niet voorziene activiteit, wel uitgevoerd of gestart

1. Leefbaarheid    

We kijken terug op een bewogen jaar. Corona heeft een grote impact gehad op de stad en op de dienstverlening naar de onze inwoners. Tijdens de eerste lockdown ontstond grote drukte op het recyclingstation. Dit was niet alleen lastig voor onze inwoners, maar ook voor de bedrijvigheid op het industrieterrein. We hebben door inzet van verkeersregelaars de verkeersstormen in goede banen kunnen leiden, maar helaas is het niet altijd gelukt om de wachttijden te verkorten.
In de stad werd op veel plaatsen afval neergezet. Samen met de RMN hebben we alle zeilen bij gezet om de stad schoon te houden.

Naast het schoonhouden van de stad hebben we de voorbereidingen getroffen om per 1 januari 2021 over te gaan tot nascheiding van het PMD uit  het restafval. Dit in nauwe samenwerking met de wijkcoördinatoren en de afvalcoach van de RMN. We zijn met een bakfiets de wijken in gegaan om in gesprek te gaan met de bewoners om ze voor te bereiden op de veranderingen per 2021 en het belang om afval beter te scheiden.

Als gevolg van de corona maatregelen was het een grotere uitdaging dan gebruikelijk om onze inwoners en ondernemers betrokkenheid te houden bij de openbare ruimte. We hebben onze werkwijze omgezet in een werkwijze die past binnen de corona-maatregelen en waarbij we de betrokkenheid ondanks de beperkende maatregelen wisten te vergroten. We hebben daar een aantal acties voor ondernomen. We hebben inwoners en ondernemers ter voorbereiding op projecten in de openbare ruimte geïnformeerd door het toesturen van een informatiebrief. Afhankelijk van de grootte en het soort project stuurden we in de informatiebrief een link mee voor deelname aan een online vergadering. In die online vergaderingen hebben bewoners en ondernemers meegedacht en mee beslist over de inrichting van hun leef- en werkomgeving. We hebben altijd de mogelijkheid geboden om contact te leggen met de projectleider of toezichthouder en we hebben de één-op-één contacten geintensiveerd. Sommige projecten zijn doorgeschoven omdat participatie via een fysieke bijeenkomst beter passend is.

Mobiliteit en verkeer
Het koersdocument parkeren is  in 2020 door de raad aangenomen.  Daarnaast hebben we de Mobiliteitsvisie 2030 opgesteld. Ondanks de corona maatregelen zijn we er in geslaagd om een breed participatie traject op te zetten. We hebben de Mobiliteitsvisie 2030 in december vrijgegeven voor de inspraak en de visie is voor besluitvorming geagendeerd voor de raadvergadering van maart.
Als gevolg van corona hebben we maatregelen getroffen om ophoping van fietsers bij verkeerslichten te voorkomen (i.v.m. 1,5 m afstand houden). De verkeerslichten op de Noordstedeweg/Binnenwal, Hollandhaven/Ambachtsweg en Utrechtsestraatweg/Symfonielaan zijn hiertoe aangepast.

Groen
Nieuwegein is ook in 2020 weer een stukje groener geworden door kruiden/bollenmengsels bij de Zandveldsweg, we zijn aan de slag gegaan met herstel van een stukje ecologische verbindingszone nabij de Poort van Nieuwegein en we hebben fruitbomen gepland  bij het oude Alianz gebouw.
Voor de wet Natuurbescherming hebben we de gemeentelijke taken en verantwoordelijkheden in beeld gebracht. Het opstellen van een plan van aanpak voor de implementatie van deze taken en verantwoordelijkheden schuift door naar 2021, omdat er vertraging is ontstaan door de corona maatregelen.

Waterhuishouding
We hebben de waterkwaliteit verbeterd door diverse aanpassingen aan het watersysteem. We doen dit in samenwerking met Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HdSR) (impulsregeling HdSR). De Poldermolen in het Natuurkwartier is in samenwerking met het HDSR maalvaardig gemaakt.

Spelen
Samen met inwoners is gewerkt aan mooie initiatieven, zoals sport en spel in park Kokkebogaard, het beweegplein in Batau Noord, en de diskgolfbaan in park Oudegein. Bij de speelbuurtaanpak en bij initiatieven blijkt dat het voorrang geven aan de kinderen in de participatie erg lastig is in deze coronatijd. Bij een digitale werkwijze is de invloed van volwassenen (te) groot en scholen waren lang dicht.

2. Veiligheid

2020 was een bijzonder jaar voor veiligheid en de in te zetten aanpak vanwege de impact van de coronamaatregelen. Dit is deels terug te zien in de veiligheidscijfers.
In 2020 is het totaal aantal geregistreerde misdrijven in Nieuwegein met 2% gestegen ten opzichte van 2019. De toename in Nieuwegein wordt voornamelijk veroorzaakt door een forse toename van jongerenoverlast, personen met verward gedrag en aantal meldingen van fraude. Deze delicten kennen in de hele regio forse stijgingen. Opvallende dalers zijn de afname van het aantal woninginbraken met 47 procent van 159 naar 89. Dit is gunstiger dan de regionale daling van 17 procent. Ook het aantal autokraken is afgelopen jaar afgenomen met 9%. Dat is iets ongunstiger dan het regionale gemiddeld 16%.

IVP
Een belangrijke mijlpaal in 2020 is het tot stand brengen van een nieuw integraal veiligheidsplan (IVP) 2020-2024 samen met partners, de inbreng van bewoners en onze eigen afdelingen. In december is het uitvoeringsplan 2021 vastgesteld. Nieuwe prioriteiten in het IVP zijn effectieve verbinding veiligheid & zorg en digitale veiligheid. Ondermijning en voorkomen jonge aanwas zijn prioriteiten die ook in het vorige IVP al aandacht hadden maar daar is een blijvende inzet op nodig is.  

Nypels
In 2020 is samen met partners uit het zorg- en veiligheidsdomein gewerkt aan het voortzetten van de Aanpak Nypels. Vanuit de uitgangspunten ‘Anders doen op het Nypelsplantsoen’ en ‘Dat doen wat nodig is’ wordt optimaal aansluiting gevonden bij door bewoners ervaren kansen, oplossingen en problematiek. Met de opgedane ervaringen is beter inzicht verkregen in de ernst en complexiteit van de problematiek enerzijds en de vraagstukken en ideeën die uit de leefbaarheidsgesprekken naar voren komen anderzijds. In totaal zijn er nu 212 leefbaarheidsgesprekken gevoerd.

Jeugd
Binnen de Aanpak Groep/Aanpak Jeugd is in 2020 gewerkt aan het ontwikkelen van een integrale aanpak op de huidige leden van de (criminele) (jeugd)groepen. Dit blijkt in de praktijk weerbarstig. Daarnaast lijken de huidige ontwikkelingen (o.a. steeds snellere doorgroei in criminele carrière) te vragen om een nieuwe focus voor 2021. Op basis van een ‘analyse’ van de Nieuwegeinse situatie wordt met partners gekeken hoe sneller en beter kan worden aangesloten bij de (leef)wereld van deze (criminele) (jeugd)groepen.

Ondermijning
In juli is het plan van aanpak Ondermijning vastgesteld en is gestart met de verdere invulling van de drie speerpunten: vergroten van de weerbaarheid, versterken van de informatiepositie en intensiveren lokale integrale aanpak. Nieuwegein heeft deelgenomen aan een weerbaarheidsscan die door het RIEC is uitgevoerd. Dit biedt inzicht in de sterke- en aandachtspunten met betrekking tot weerbaarheid van organisatie en bestuur. In november is een digitale sessie geweest met voorzitters van politieke partijen om bewustzijn te creëren en alertheid bij het screenen van nieuwe kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Het interne ondermijningsoverleg heeft een nieuwe structuur gekregen waardoor er meer signalen binnen komen en er is gestart met de aanpak risicolocaties, waarbij samen met politie is ingezet op het gebied goed in kaart te brengen, intensiever toezicht is gehouden en (kleinere)controles zijn gehouden en grotere voorbereid. Sinds oktober is de gemeente aangesloten bij meldmisdaad-anoniem en dit levert waardevolle inzichten op.

De coronamaatregelen zorgden dat reguliere werkzaamheden meer tijd kosten. De voorbereidingen voor de jaarwisseling waren intensiever vanwege het vuurwerkverbod en daarmee samenhangende scenario’s waar op voorbereid moest worden. De jaarwisseling is relatief rustig verlopen.

Deze pagina is gebouwd op 06/08/2021 08:17:54 met de export van 06/08/2021 08:01:40